Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Darts & corona: de verrassingen van dartseizoen 2020

Darts en corona: de verrassingen van dartseizoen 2020

2020 is een raar jaar voor het darts, niet alleen vanwege corona, en natuurlijk juist vanwege corona. Doordat afgelopen voorjaar alle evenementen en wedstrijden moesten worden afgeblazen en er alleen vanuit huis kon worden gedart, zijn er tal van ontwikkelingen gaande in de dartswereld. Sommige spelers deden hun voordeel met extra veel oefenen tijdens de lockdown, andere vonden nieuw zelfvertrouwen in de verschillende Home Tour-achtige dartsevenementen voor thuiswerkers, en weer anderen konden het gebrek aan spelen voor publiek maar moeilijk een plek geven…

Michael van Gerwen grootste verliezer tijdens corona

Na de lockdown kon er weer op het grote podium gedart worden, eerst vooral zonder publiek en Michael van Gerwen bleek de grootste verliezer te zijn van het gebroken seizoen. Dat hij afgelopen weekend in de finale stond van de European Tour was een van zijn beste prestatie sinds de coronacrisis begon. Wel won hij drie dagtitels tijdens Players Championship-evenementen in juli en september, maar in de grote toernooien van de afgelopen maanden vloog hij er steevast in de vroegere rondes uit.

Verrassende nieuwe winnaars

Verder heeft dit post-lockdownseizoen heeft vooral echte winnaars opgeleverd: allemaal nieuwe en verrassende namen in het rijtje toernooiwinnaars op de jaarlijkse agenda van de grote darttoernooien. Dankzij de coronacrisis –of misschien is het ook vooral het onvermijdelijke effect van een sport die steeds internationaler en professioneler wordt– zijn veel toernooien gewonnen door totale underdogs.

Jose de Sousa, Glen Durrant, Dimitri van den Bergh

Nathan Aspinall en Luke Humphries wonnen elk een van de Home Tour series. Devon Peterson won als eerste Afrikaanse darter een groot PDC-toernooi met de titel van het German Darts Championship. Dimitri Van den Bergh debuteerde en won World Matchplay. Dit weekend won de Portugees Jose de Sousa de European Tour waar hij Michael van Gerwen met 8-4 versloeg bij een gemiddelde van 105.79.

Ook won debutant Glen Durrant de Premier League, nog geen twee jaar na zijn intrede in de PDC. Dirk van Duijvenbode stond opeens in de finale van de World Grand Prix – en ging helaas ten onder tegen Gerwyn Price, de man die de coronacrisis als de meest consistente topspeler doorkwam.

Gerwyn Price

Programma darts oktober / november

Dit weekend staat het International Darts Open (European Tour 4) in de Sachsenarena, in het Duitse Riesa op de dartskalender en komende week wordt het European Championship (29 oktober t/m 1 november) gespeeld. Begin november de World Cup of Darts, gevolgd door de Winter Series, de Grand Slam of Darts van 16 t/m 24 november, de Players Championship Finals van 27 t/m 29 november – en dat allemaal als opmaat voor het wereldkampioenschap darts dat eind december wordt gespeeld.

EK Darts 2020

Het International Darts Open is meteen het laatste toernooi waarmee darters zich kunnen plaatsen voor het European Championship, ofwel het EK Darts van komende week. Jose de Sousa is erbij en voor hem lonkt bovendien een plek in de Grand Slam Darts als hij de komende weken even goed blijft spelen.

Jose de Sousa dolblij en vol vertrouwen

Zelf gelooft hij daar nu in. Glenn Durrant zei tegen hem “blijf kalm, doe je werk speel je game… Je bent op dit moment de beste speler ter wereld”. Eerst geloofde hij dat niet. Na het winnen van de European Darts Grand Prix gelooft hij dat wel. “Ik denk dat ik nu alles kan, het maakt niet uit tegen wie ik speel. Ik weet dat ik het kan en ik heb zoveel vertrouwen in mijn spel,” zei een blije De Sousa. “Het is ongelooflijk, heel emotioneel. Het is mijn grootste titel en ik ben heel, heel blij”, zei 46-jarige Portugees. “Het is een droom om dit in een jaar voor elkaar te krijgen. Een PDC-titel winnen is een droom omdat het zo moeilijk is”.

Voorspellingen WK

Wedden op darten | Inzetten op een underdog is nog nooit zo rendabel geweest als in de tweede helft van 2020. Momenteel noteert Jose Oliveira De Sousa  bij de bookmakers 41.00 voor de wereldtitel. Van Gerwen is ondanks een weggegooid jaar nog altijd favoriet met odds van 3.75. Gerwyn Price noteert 5.50 en Durrant 13.00. Van Duijvenbode noteert 81.00 voor een stunt ter afsluiting van een jaar waarin het onmogelijke voor hem al bijna mogelijk bleek.

Back To Top