Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Jaarlijks organiseert de PDC tal van darttoernooien. Van kleine tot grote wedstrijden, met het WK in december als het hoogtepunt. Op deze pagina een overzicht van de bekendste darttoernooien, informatie en links om door te gaan naar de categorie van ieder event.

WK Darts: van alle darttoernooien de mooiste

Het World Darts Championship staat bij de PDC sinds begin jaren ’90 op de agenda. Het knock-out toernooi wordt jaarlijks rond de feestdagen in december afgewerkt in Alexandra Palace.

Phil Taylor is de man met de meeste WK titels achter zijn naam: maar liefst zestien stuks. Michael van Gerwen won het WK tot op heden drie keer. Sinds 2019 zijn er ook weer vrouwen onder de deelnemers waarbij Fallon Sherrock in 2020 faam maakte door de derde ronde te bereiken. Het WK is van alle darttoernooien hét event van het jaar en er doen 96 darters aan mee.

Geen BDO darttoernooien meer

Van 1978 t/m 2020 werd er tevens door de BDO een WK georganiseerd. De bond is echter in september 2020 opgehouden te bestaan en daarmee is ook een einde gekomen aan het WK dat we vooral kennen als de Embassy of Lakeside. Raymond van Barneveld werd vier keer kampioen bij de BDO en won het PDC WK eenmaal.

Premier League Darts: de competitie

Na het geweld van het WK darten is het een paar weken later tijd voor de Premier League. Zestien weken lang wordt er iedere week op donderdag een speelronde afgewerkt. Tot en met ronde 9 doen er negen darters mee + een zogenaamde ‘challenger’. Na Judgement Night valt de laagst geklasseerde speler af en gaat de competitie verder met acht deelnemers. De beste vier gaan na de 16 speelrondes door naar de play-offs. Daar wordt in de halve finales en finale gestreden om de titel.

World Grand Prix: apart concept

De World Grand Prix is met het double start concept een van de opvallendste darttoernooien. Een speler kan pas aan de leg beginnen nadat hij een dubbel heeft gegooid. In 2020 wist Dirk van Duijvenbode te stunten door de finale te bereiken. Die verloor hij uiteindelijk van Gerwyn Price. Aan het toernooi doen 32 deelnemers mee.

EK Darts

De naam doet anders vermoeden, maar aan het European Championship doen ook deelnemers van buiten Europa mee. En dat komt omdat het hier om een open kampioenschap gaat. De 32 best geklasseerden van de European Tour Order of Merit zijn welkom. Het toernooi werd in 2008 in het leven geroepen en wordt doorgaans in Duitsland afgewerkt.

Champions League Darts

Een van de nieuwere darttoernooien op de PDC agenda is de Champions League of Darts. Het event bestaat sinds 2016 en er is plaats voor de top 8 van de Order of Merit. Aangezien de titelhouder sowieso is geplaatst kan het voorkomen dat er een deelnemer speelt die buiten de top 8 valt.

Dit is een van de weinige toernooien die niet direct met een knock out fase start. De spelers worden verdeeld over twee groepen en in een groepsfase komen de deelnemers tegen elkaar uit. De top twee van beide groepen gaat door naar de knock out fase waar in de halve finales en finale gestreden wordt om de Champions League titel.

World Series darttoernooien

De World Series of Darts is een mooie reeks darttoernooien die verspreid over de wereld worden gehouden; van de VS tot Australië en van Denemarken tot Japan. De locaties kunnen ieder jaar wisselen en de resultaten van de World Series tellen niet mee voor de Order of Merit. Naast de beste darters van de PDC zien we tijdens de World Series ook lokale spelers die zich voor het toernooi in hun land hebben gekwalificeerd. Het seizoen wordt afgesloten met de World Series of Darts Finals.

World Cup of Darts

Dit is het enige darts evenement waarin landenteams tegen elkaar strijden. En van alle PDC darttoernooien is dit het enige event waar we ook van dubbelpartijen kunnen genieten. De opzet van de World Cup of Darts verandert nog wel eens maar wat blijft is de combinatie van individuele en koppelwedstrijden.

Darttoernooien Player Championship

Gedurende het jaar worden er 22 Players Championship toernooien georganiseerd en het seizoen wordt in november afgesloten met de finales. Aan de Players Championship Finals doen de 64 besten van de Players Championship Order of Merit mee en daarmee is het een van de grotere toernooien op de kalender.

World Matchplay Darts

Een van de darttoernooien die op televisie uitgezonden worden is het World Matchplay. In voorrondes en het hoofdtoernooi strijden 32 deelnemers (de 16 besten van de Order of Merit en 16 Pro Tour spelers) om de Phil Taylor Trophy. Het dartstoernooi wordt normaal gesproken in Blackpool gespeeld.

The Masters

Jaarlijks nodigt de PDC de top 16 van de Order of Merit uit voor de Unibet Masters. Het dartstoernooi bestaat uit een eerste ronde, kwartfinales, halve finales en vanzelfsprekend een finale. We schrijven wel Unibet Masters, maar eigenlijk wisselt de sponsor van The Masters nog wel eens…

UK Open

Een van de meest prestigieuze darttoernooien is de UK Open. Het evenement duurt drie dagen en kent een hele berg deelnemers: alle Tour Card Holders en (amateur) qualifiers. Voorafgaande het toernooi worden door geheel het Verenigd Koninkrijk voorrondes gehouden en dus is er feitelijk voor iedereen een kans om mee te doen.

European Tour darttoernooien

Jaarrond staan er diverse European Tour toernooien op het programma en ook in Nederland vinden doorgaans een of meer ET events plaats. Tezamen met de Players Championships en de UK Open Qualifiers vormt de European Tour de PDC Pro Tour.

Grand Slam of Darts

De Grand Slam of Darts is uniek in de lijst met darts events. Aan het toernooi doen de beste spelers van zowel de PDC als de BDO mee. De deelnemers worden verdeeld over acht groepen van vier spelers. De beste twee van iedere poule gaan door naar de knock out ronde.

Overig

Vanwege het coronavirus konden er in 2020 een boel darttoernooien niet doorgaan. De PDC organiseerde daarom de PDC Home Tour. Vanuit hun eigen huiskamer speelden de deelnemers tegen elkaar en via een live stream konden de wedstrijden gevolgd worden.

Back To Top