Ga naar hoofdinhoud

De Cazoo World Cup of Darts, ofwel de ‘wereldbeker darts’ zoals het evenement ook wel wordt genoemd, is het officieuze wereldkampioenschap voor landenteams dat de PDC jaarlijks organiseert. 32 koppels doen mee aan het darttoernooi dat bestaat uit enkele en dubbelpartijen. Het toernooi vindt van 15 t/m 18 juni 2023 plaats in Frankfurt, Duitsland.

Australië begint het toernooi als titelverdediger, Damon Heta en Simon Whitlock gingen er vorig jaar verrassend met de titel vandoor nadat zij Wales in de finale versloegen met 3-1. Rond de tijd dat het toernooi start en gedurende het event check je op wedden op darten de grootste kanshebbers. Een link naar het speelschema vind je hieronder.

world cup of darts

Speelschema World Cup of Darts

PDC World Cup of Darts

De World Cup of Darts stond in 2010 voor het eerst op het programma en vindt doorgaans plaats in Duitsland. Het toernooi is de opvolger van de Jocky Wilson Cup, een eenmalig teamevent uit 2009.

Koppels uit 32 landen

Is het evenement vanwege de 32 verschillende nationaliteiten al niet bijzonder genoeg, het format van dit darttoernooi springt er echt uit. De spelers spelen niet ieder voor zich maar komen in paren naar het event om hun land te vertegenwoordigen. Er wordt dan ook niet gesproken van bijvoorbeeld Gerwyn Price tegen Dimitri Van den Bergh, maar van Wales tegen België.

Het leuke van dit toernooi is dat er dubbelpartijen zijn waarbij er vier darters tegelijk op het podium staan.

#ad
UNIBET /
DE NUMMER 1 VOOR WEDDEN OP DARTS

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Gok met mate.

3 punten om de finale te winnen

Om de World Cup of Darts titel te winnen moet een land in de finale 3 punten halen (er staan dan twee singles en een koppelwedstrijd op het programma). Als het nodig is worden er nog één of twee enkele partijen gespeeld om de eindstrijd te beslissen.

Prijzengeld World Cup Darts

Het totale prijzengeld bedraagt £350.000 en wordt als volgt verdeeld:

 • Winnaar – £70.000
 • Runner-Up – £40.000
 • Halve finalisten – £24.000
 • Kwartfinalisten – £16.000
 • Tweede ronde verliezers – £8.000
 • Eerste ronde verliezers – £4.000

Darts voorspellen?

Format World Cup of Darts

Het format is door de jaren heen al een aantal keer gewijzigd. Momenteel wordt er als volgt gespeeld:

 • Eerste ronde –> Best of 9 legs dubbel
 • Tweede ronde –> 2 x Best of 7 legs enkel, bij gelijkspel volgt een beslissende Best of 7 legs dubbelpartij
 • Kwartfinales –> 2 x Best of 7 legs enkel, bij gelijkspel volgt een beslissende Best of 7 legs dubbelpartij
 • Halve finales –> 2 x Best of 7 legs enkel, bij gelijkspel volgt een beslissende Best of 7 legs dubbelpartij
 • Finale –> 2 x Best of 7 legs enkel + Best of 7 legs dubbelpartij. Indien nodig worden nog een of twee enkele partijen gespeeld om de kampioen te bepalen. Er zijn drie punten nodig om de titel te winnen

Winnaars World Cup of Darts

Nederland won de World Cup Darts vier keer. De allereerste editie van het darttoernooi werd gewonnen door het duo Raymond van Barneveld en Co Stompé, drie jaar later zegevierde Barney met Michael van Gerwen. Dit koppel won het event ook in 2017 en 2018. Daarnaast was Nederland ook eenmaal verliezend finalist (2016).

2010 Nederland (4-2 vs Wales)
2012 Engeland (4-3 vs Australië)
2013 Engeland (3-1 vs België)
2014 Nederland (3-0 Engeland)
2015 Engeland (3-2 vs Schotland)
2016 Engeland (3-2 vs Nederland)
2017 Nederland (3-1 vs Wales)
2018 Nederland (3-1 vs Schotland)
2019 Schotland (3-1 vs Ierland)
2020 Wales (3-0 vs Engeland)
2021 Schotland (3-1 vs Oostenrijk)
2022 Australië (3-1 vs Wales)

Toernooiopzet World Cup of Darts

In de eerste drie edities deden er 24 landen mee. Het deelnemersveld bestond uit de top 24 van de Order of Merit van na de World Grand Prix. De beste speler van een land werd vergezeld door de tweede na beste beste speler uit dat land. De gemiddelde ranking van die twee spelers samen werd aangehouden voor de plaatsingslijst.

Destijds startte de top 8 landen in de tweede ronde en ging het in de koppelwedstrijden om Best of 11 legs.

Groepswedstrijden

Vanaf 2010 werd er na ronde twee geloot. De winnaars van die ronde werden verdeeld over twee groepen van vier (groep A en groep B). Elk team speelde een serie van drie wedstrijden tegen elkaar (twee singles en een dubbelpartij). 1 punt was er te winnen voor de enkele wedstrijden, 2 punten voor de dubbel en die punten telden mee voor het klassement.

De top 2 van elke groep ging door naar de halve finales. Ook daar waren weer punten te verdienen. Eindigden twee landen in de halve finale gelijk, dan volgde er een sudden death double leg om de finalist te bepalen.

Ook in 2012 en 2013 en de jaren erna waren er telkens weer wat aanpassingen in het format. Vanaf 2015 bestaat het toernooi uit 32 deelnemende landen waarbij de eerste 16 geplaatst zijn. Vanaf 2016 is de top 8 geplaatst.

#ad
UNIBET /
DE NUMMER 1 VOOR WEDDEN OP DARTS

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Gok met mate.

Back To Top