Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Nieuw Lakeside WK Darts vanaf 2022: het WDF World Championship

WDF WK Darts Lakeside 2022

De Lakeside komt terug. Of eigenlijk, het WK Darts keert terug naar de Lakeside Country Club in Frimley Green. De WDF is hard bezig om een nieuw wereldkampioenschap darts op te zetten met een hele nieuwe structuur en daarin is een speciale rol weggelegd voor Nederland.

Speelschema Lakeside WDF WK Darts 2022

WDF WK Darts: Lakeside komt terug!

De ondergang van de BDO betekende de teloorgang van de Lakeside, het meest legendarische toernooi dat de dartsport ooit gekend heeft en het evenement dat de sport heeft gemaakt tot wat het nu is. Het was niet gewoon een dartstoernooi, het was een heuse happening die eerst The Embassy en later The Lakeside heette. En waar de fans minstens zo belangrijk waren als de pijlen gooiende mannen op het podium. De BDO haalde darts weg uit de rokerige pubs en zette het kroegvermaak in de spotlights, darts groeide uit tot een serieuze sport.

BDO ging in 2020 failliet

De BDO werd in 1973 door Olly Croft opgericht. Phil Taylor, Raymond van Barneveld en Glen Durrant en velen anderen deden hun ‘Claim to Fame’ bij de BDO op de Lakeside voordat ze overstapten naar de PDC. Die dartsbond werd in 1992 in het leven geroepen omdat het toen al niet helemaal goed zat binnen de BDO.

En het kwam ook nooit meer goed. De BDO bleef steeds verder wegglijden in een donker moeras met als apotheose het faillissement in september 2020. Afgelopen januari was er dus geen BDO WK Darts en het leek erop dat het doek definitief was gevallen.

Nieuw WK Darts in een oud jasje

Tot de afgelopen week. Toen was er opeens een berichtje van de WDF, de World Darts Federation: “Lakeside lives on!! A new Lakeside WDF World Championship will take place in January”. Geweldig nieuws dus voor alle dartsliefhebbers. De WDF is van plan om een nieuw WK darten te organiseren in de Lakeside Club in het Engelse Frimley Green.

Het toernooi moet van zaterdag 1 januari tot en met zondag 9 januari 2022 gaan plaatsvinden en er zullen 48 heren aantreden voor het WK bij de mannen en 24 dames voor de titel bij de vrouwen. Ook wordt de WK-titelstrijd bij de jeugd uitgevochten tijdens het nieuwe Lakeside-evenement.

Nieuw WK darten redding vrouwendarts

De BDO was de enige bond die iets deed voor vrouwendarts op het hoogste niveau door een WK Darts voor vrouwen te organiseren. De PDC doet dat niet, ook al staan alle competities in principe open voor alle vrouwen wat op zich natuurlijk heel geëmancipeerd is. Ook is de PDC na het wegvallen van Lakeside niet in het gat gesprongen dat in feite al enkele jaren aan de horizon op de loer lag – zelfs niet toen Fallon Sherrock liet zien dat vrouwen heel goed van mannen kunnen winnen.

Maar met alleen een handjevol startbewijzen voor vrouwen kom je er niet; de PDC had serieuzer moeten investeren in het vrouwendarts om het naar het zelfde niveau als dat van de mannen te tillen. Voorlopig kan het vrouwendarten dus niet zonder de Lakeside.

Aileen De Graaf

Goed nieuws dus voor Aileen de Graaf die jaren op het hoogste BDO-niveau speelde maar nog nooit een wereldtitel won. De Graaf is alvast zeker van deelname aan de Lakeside en daarnaast zijn ook winnaars van Dutch Open en Scottish Open (Ross Montgomery, Jim Williams en Beau Greaves) al zeker van deelname.

Rol Nederland in aanloop naar Lakeside

En dit is het mooiste: omdat de WDF de wereldwijde overkoepelende dartbond is, hebben ze een enorm bereik en kunnen darters uit meer dan 70 landen gaan deelnemen aan landelijk competities die een opstapje zijn naar deelname aan het nieuwe Lakeside WK Darts.

Line-up tijdens World Masters in Nederland bepaald

De beste darters uit al die landen zullen in december in Nederland strijden om een startbewijs voor het WDF World Championship in januari 2022. Nederland is de plek waar het nieuwe World Masters-toernooi plaatsvindt en tijdens deze competitie wordt de uiteindelijke line-up van de Lakeside deelnemers bepaald. De WDF zet daarmee dus in op verdere internationalisering van de dartsport. Eurosport heeft de uitzendrechten inmiddels al binnengehaald en zal het hele toernooi gaan uitzenden.

Al met al is dit op alle fronten geweldig nieuws! Voor het internationale darten, voor het vrouwendarts, voor alle fans die de grootste happening van de dartsport weer kunnen bijwonen en natuurlijk, last but not least, ook voor Nederland dartsland.

Back To Top