Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Lisa Ashton, vier Nederlanders en een Belg pakken Tour Card met Q-School

Lisa Ashton, vier Nederlanders en een Belg pakken Tour Card met Q-School

Afgelopen week werd er gedart in de Q-School van de PDC met als inzet een stapeltje Tour Cards. Alleen de beste 128 spelers van de PDC hebben zo’n kaart en ieder jaar komen er plaatsen vrij, dit jaar 31. Een deel gaat naar jeugdspelers via de Challenge en Development Tour (2 x 2). Er werd een Europese Q-school gehouden waar elf kaarten te verdelen waren, terwijl in Engeland gelijktijdig werd gedart in de Q-school met een internationaal veld. Daar werden achttien kaarten verdeeld.

Tweede opsteker vrouwendarts

Lisa Ashton is de eerste vrouw die een PDC Tour Card heeft gewonnen. De komende twee jaar zal de viervoudige BDO-wereldkampioene meedoen aan de PDC Pro-tour. “Ik ben zo, zo blij dat ik eindelijk mijn Tour Card heb,” zei Ashton, die één punt te kort kwam tijdens de Q School van 2019. “Ik had de hele dag mensen die wilden weten of ik me had gekwalificeerd, dus ik zei gewoon ‘vertel me aan het einde, ik kan de stress nu niet aan!’ Dus toen ik erachter kwam dat het me gelukt was, was dat een geweldig moment,” zei Ashton.

Tour card Lisa Ashton

“Ik wil alle toernooien spelen die ik kan. Ik ga verdomd hard mijn best doen, tegen wie ik ook speel, ze moeten zorgen dat ze er klaar voor zijn. Een veld van meer dan 500 mannen overleven, ik kan niet gelukkiger zijn. Maar ik weet dat ik meer in de tank heb en nu ga ik mijn dromen overal waar ik kan waar maken,” aldus Ashton. Na het succes van Fallon Sherrock tijdens het PDC World Darts Championship is de Tour Card van Lisa Ashton een tweede grote opsteker voor het vrouwendarten in korte tijd.

WDF bezig met nieuwe ranking en competities

Onder de andere spelers die zich geplaatst hebben, zitten enkele bekende namen, waaronder die van Scott Waites, Steve Brown, Damon Heta , Martin ’the other’ Atkins en Andy Hamilton. Er deden dit jaar opvallend veel BDO-spelers mee die het zinkende schip van de BDO willen verlaten. Veel van hen hebben echter geen kaart gewonnen. Een lichtpunt voor hen is dat de WDF inmiddels alle zeilen aan het bijzetten is om een nieuwe WDF-ranking op te zetten, evenals nieuwe competities en major-darttoernooien.

Tour cards Nederlanders

In het Europese q-schooltoernooi hebben de Nederlanders Dirk van Duijvenbode, Wesley Harms, Dirk Telnekes, Martijn Kleermaker een tour card te pakken. Kleermaker presteerde verbluffend goed, vooral op de eerste dag, en heeft de smaak meteen goed te pakken. De 28-jarige darter uit Harderwijk heeft laten weten dat hij zijn baan heeft opgezegd om zich full-time te kunnen richten op een profcarrière bij de PDC. Zijn doel is om binnen twee jaar bij de beste 64 spelers van de Order of Merit te horen.

Ook de Belg Mike de Decker heeft er een gewonnen en is daarmee naast Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh de derde Belg die aan de reguliere PDC-competities mee kunnen doen. De broer van Kim Huybrechts, Ronny, greep naast een kaart.

Start nieuw darts seizoen

Voor deze spelers begin het seizoen volgende maand met de Players Championship 1 en 2, die op 8 en 9 februari in Barnsley worden gespeeld. Twee dagen dag eerder wordt Premier League Darts Night One gespeeld in Aberdeen, waar Michael van Gerwen zich meteen mag revancheren op de kersverse wereldkampioen Peter Wright.

Het enige toernooi dat deze maand wordt gespeeld, is The Masters in Milton Keynes dat op 31 januari begint, met de finale op 2 februari. Hieraan doet de nieuwe top-zestien van de PDC mee, zoals die eruitziet na afloop van het WK Darts.

Back To Top