Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Vergeten darters: wie is Paul Nicholson ook alweer?

Darter Paul Nicholson

Velen zullen hem herkennen van zijn podiumopkomst met zijn zonnebril op, anderen van zijn ruzie met Phil Taylor: Paul Nicholson. De in Engeland geboren Australische darter is inmiddels gestopt met darten en werkt als commentator bij verschillende PDC en BDO toernooien.

The Asset is vandaag de dag pas 43 jaar oud, maar heeft in zijn kort durende carrière een mooie nalatenschap opgebouwd, met als hoogtepunt het winnen van de Players Championship Finals in 2010.

Paul Nicholson: licht ontvlambare darter

Paul Nicholson zag het levenslicht in Newcastle, maar verhuisde later naar Australië. Down Under won hij in 2008 alleen al vijftien prijzen, wat hem dat jaar een plek op de Grand Slam of Darts opleverde. Hier gaf hij zijn carrière meteen een kickstart door wereldster Gary Anderson met 5-4 in legs te verslaan. Dat Nicholson een darter met een ontvlambare persoonlijkheid was, werd tevens meteen in die wedstrijd duidelijk.

Het publiek joelde hem tijdens zijn opkomst en tijdens het ingooien, constant uit. Nicholson gooide vervolgens met zijn eerste drie pijlen de maximumscore, waarna hij zijn vinger op zijn mond legde en het publiek daarmee provoceerde. Na zijn overwinning op Anderson verloor hij echter wel de andere twee groepsduels, met als gevolg een vroegtijdige uitschakeling.

Eerste WK darts deelname in 2009

Desondanks mocht Nicholson zich in 2009 wel opmaken voor een deelname aan het PDC WK darts. Hier wist hij mede dankzij het uitschakelen van Adrian Lewis de kwartfinales te bereiken. In de kwartfinale bleek James Wade echter een maatje te groot.

Winnen Players Championship hoogtepunt in carrière

Het jaar daarop, in 2010, beleefde Nicholson het absolute hoogtepunt van zijn carrière. Hij moest de kwartfinale, halve finale en de finale van het Players Championship Darts op dezelfde dag spelen.

De route naar de finale was niet bepaald een sinecure. In de kwartfinale en de halve finale trof hij respectievelijk Adrian Lewis en Phil Taylor. In de finale viel ook Mervyn King ten prooi aan het spel van Nicholson, waardoor hij zijn eerste PDC major in de wacht sleepte. Dankzij deze overwinning klom Nicholson flink op de wereldranglijst darts.

De hekel van Phil Taylor aan Paul Nicholson

Niet iedereen kon de opmars van de Australiër waarderen. Volgens Nicholson zelf had Phil Taylor echt een hekel aan hem. Taylor domineerde de dartwereld aan het begin van de jaren ‘10 en niemand leek in staat om The Power te stoppen. Nicholson bleek een zeldzame uitzondering te zijn.

The Asset versloeg Taylor in twee snel achter elkaar op televisie uitgezonden toernooien in 2011. Na een van die overwinningen, op de UK Open, wuifde Nicholson Taylor op beruchte wijze weg. Destijds ontkende hij dat het gebaar op zijn rivaal was gericht, maar gaf onlangs toe dat hij wel degelijk van plan was het darts-icoon een ‘vaarwel’ te geven.

Woede na verliezen World Cup of Darts finale

In 2012 verdedigde Paul Nicholson samen met Whitlock de Australische kleuren op de World Cup of Darts. Vlak voor het toernooi hadden de twee darters nog flinke ruzie met elkaar, na een incident tijdens een wedstrijd in Ierland. Voor het toernooi werd de strijdbijl gelukkig begraven en dat was niet voor niks. Whitlock en Nicholson wisten dat jaar de finale van het toernooi te bereiken, waar niemand minder dan Phil Taylor en Adrian Lewis op de Australiërs stonden te wachten.

Pijl raakt cameraman

Beide landen misten die wedstrijd een aantal matchdarts. Het was uiteindelijk Engeland dat er met de winst vandoor ging: 4-3. De wedstrijd kreeg later voor Nicholson echter nog wel een staartje. Nicholson was na de wedstrijd zo boos dat hij zijn darts op de grond gooide, waarvan er één opvloog en een cameraman raakte.

Komt er comeback van Paul Nicholson?

Na 2012 zakte Nicholson steeds verder weg in de PDC Order of Merit. Zijn dramatische vorm en een aantal blessures besloten hem te doen stoppen met darten in 2019. Hij wilde eerst volledig focussen op het terugvinden van zijn vorm, voor hij zich weer zou aanmelden voor Q-school. Vooralsnog is het Nicholson niet gelukt om zijn comeback op het hoogste niveau te maken. Hij is echter slechts 43 jaar oud, dus wie weet in de toekomst zien we Nicholson met zijn zonnebril het podium op lopen.

Back To Top