Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Raymond van Barneveld doet het in Q-school uitstekend

Raymond van Barneveld doet het in Q-school uitstekend

Deze week staat in het teken van de Q School. Van maandag tot en met zondag wordt er op twee plekken gedart met als inzet kwalificatie voor een tourcard voor de lucratieve PDC ProTour.

Darts: de strijd in Q School

Er zijn 128 Tour Cards en elk jaar zijn er enkele plaatsen te vergeven. De top 64 van de Order of Merit krijgt automatisch een kaart, er zijn spelers die zich via de Challenge en Development Tour kwalificeren en de spelers die afgelopen jaar via Q School binnenkwamen doen nog een jaartje mee.

Omdat enkele spelers hun Tour Card inleverden (zoals Kyle Anderson die door de coronacrisis moeilijk wegkwam uit Australië en nu heeft besloten daar voorlopig te blijven om er als papa te zijn bij de geboorte van zijn tweede kindje), schoven anderen door op de darts ranglijst waaronder Maik Kuivenhoven die nu plek nummer 64 inneemt.

Wie gaan de vrije plekken opvullen?

Dit jaar moeten er nog 28 vrije plekken worden ingevuld. Aanstormend talent, evenals een horde darters die het inmiddels gezonken BDO-schip hebben verlaten, en verschillende oud-gedienden strijden deze week om die vrije plekken waarmee ze voor twee jaar verzekerd zijn van spelen op Pro Tour-niveau.

Toernooien in twee fases

Q-school wordt dit jaar op twee plekken gehouden. In Milton Keynes kunnen de Engelse spelers zich kwalificeren tijdens de UK Q-School en in het Duitse Niedernhausen wordt de European Q-School gespeeld. De toernooien zijn in twee fasen opgedeeld. Fase 1A begon op maandag en duurt tot en met vandaag. Fase 1B wordt van donderdag t/m zaterdag gespeeld. Per dag zijn er een acht spelers, dus vier per toernooi, die doorgaan naar de finale op zondag. In fase 1B stromen er spelers in die al hoog op de Order of Merit staan. Zondag volgt de finale.

Nederlanders in finale Q School

Maandag lukte het de Nederlanders Richard Veenstra, Michael Plooy en Lorenzo Pronk om de Europese Q-School-finale te halen doordat ze het tot de halve finale van de dag schopten.

Raymond van Barneveld doet het prima

Gisteren pakte Davy Proosten zijn kans en is dus door, terwijl Raymond van Barneveld in de kwartfinale met 6-4 onderuit ging tegen de Oostenrijker Michael Rasztovits. Maar doordat hij voldoende punten heeft gehaald, komt Barney toch in aanmerking voor de finale op zondag. Dat hij het darten absoluut niet verleerd is, bleek wel uit zijn hoge gemiddelden. Na twee dagen spelen voert de Hagenaar de puntenlijst aan (hij heeft als enige speler reeds vijf punten behaald) evenals de statistieken.

Spelers met de meeste punten gaan ook door

Behalve de halve finalisten van elke dag, gaan ook de 43 darters met de meeste punten door naar de finale. Dat betekent dat het er voor o.a. de Belgische grootmacht Geert de Vos, en minder bekende namen als Moreno Blom, Eimardo van Engelen en Wesley Plaisier na twee dagen spelen goed uitziet.

Veel kans

Dennie Olde Kalter, Jeffrey van Egdom, Mario Vandenbogaerde, Jeroen Mioch en Patrick van den Boogaard hebben tot dusver twee punten en maken veel kans om zondag te mogen spelen. Nog eens elf Nederlanders hebben één punt en blijven dus in de race voor een plek bij de beste 43, terwijl er nog veertien Nederlanders zijn die hun eerste punt nog moeten halen. Vooral die laatsten moeten vandaag dus de sterren van de hemel spelen om zicht te houden op de finale. Dat we Van Barneveld terugzien op de grote podia is na deze eerste twee dagen Q-school alvast een uitgemaakte zaak.

Back To Top