Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Lakeside WDF WK darts voortaan in december

Lakeside WDF WK darts voortaan in december

Het wereldkampioenschap darts van de bond PDC is afgerond en het is tijd voor een frisse start! Benieuwd naar wat er allemaal op de dartskalender 2023 staat? Morgen staat de Bahrein Darts Masters gepland en volgende week worden de Nordic Darts Masters afgewerkt.

Michael Smith is bij Unibet favoriet om in Bahrein te winnen, gevolgd door Price.

Was je er nog aan gewend dat vlak na het WK ook het Lakeside WK werd afgerond, dan moet je dit keer nog flink wat geduld hebben…

WK darts Lakeside voortaan in december

De WDF heeft namelijk een nieuwe agenda in elkaar heeft gezet en we zullen tot zaterdag 2 december 2023 moeten wachten. Pas dan wordt het Lakeside WDF World Championship gehouden in het plaatsje Frimley Green. De finale van Lakeside is op zondag 10 december 2023.

Het Lakeside WK zal voortaan telkens begin december als jaarafsluiter op de kalender staan.

BDO WK ten onder

Van 1978 tot en met 2020 werd er een WK darts georganiseerd door de bond BDO (British Darts Organisation). Tot 1994 was dat de enige strijd om de wereldtitel. In dat jaar lanceerde de bond PDC (Professional Darts Corporation) zijn WK-toernooi.

Geleidelijk werd er meer gewicht aan het PDC World Darts Championship toegekend dan aan het BDO-WK. Zeker in deze eeuw ging het prestige van de titelstrijd bij de BDO snel achteruit. Alle echte toppers zaten bij de PDC.

Failliet

De BDO ging failliet en in 2021 was er alleen nog het WK darts van de PDC. De World Darts Federation sprong in 2022 in het gat. De WDF is eigenlijk een paraplubond voor alle nationale dartsbonden. Vorig jaar koos WDF voor Lakeside als locatie, nadat de BDO in 2020 voor wat zijn laatste WK bleek te zijn Lakeside verliet en koos voor een zaaltje (Indigo) in de O2 Arena.

WK darten voor amateurs

Jacques Nieuwlaat was in 2022 de toernooidirecteur in Lakeside. Hij zei er destijds dit over: “Spelers vanuit de breedtesport kunnen zich hiervoor plaatsen, dus niet de professionals. Dus ja, je zou kunnen zeggen dat dit het amateurwereldkampioenschap is.”

Het prijzengeld van het WDF World Darts Championship ligt dan ook stukken lager dan bij de PDC. In 2022 kreeg de winnaar 50.000 pond bij de mannen en 25.000 bij de vrouwen. Michael Smith streek bij de PDC 500.000 pond op.

Wijziging opstelling ranglijst WDF

Een andere wijziging bij de WDF is dat de ranglijst niet meer wordt opgesteld op basis van resultaten in de laatste 12 maanden. Die termijn wordt opgerekt naar 24 maanden. Darters die bij de Q-School (een kwalificatietoernooi) van de PDC een tourkaart halen, mogen niet meer meedoen aan het WDF WK darten.

Omgekeerd zijn er zes spelers die wel aan het afgelopen PDC-WK meededen en die ook nog welkom zijn bij het aanstaande WDF-WK. Dat zijn Lisa Ashton, Sebastian Bialecki, Beau Greaves, Robert Owen, Ben Robb en Raymond Smith.

Back To Top