Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Darts: Wie is het best in hoge finishes uitgooien?

Loting WK darts: de tegenstanders van de Nederlanders en Belgen

Michael van Gerwen is al jarenlang de beste darter ter wereld. Einde discussie. In de afgelopen vijf jaar (eind augustus 2014 tot nu) won hij 19 majors. Niemand komt daar ook maar een beetje bij in de buurt. Kijken we naar alle tv-toernooien, dan staat de teller op 41. Nummer twee Gary Anderson vergaarde er daar negen van.

Geen hoge 3 darts finishes Michael van Gerwen

Door die enorme scoringsdrift van Mighty Mike voelt het aan als een shock als hij een keer niet beslag legt op een titel. Of als hij in een of andere statistische categorie niet bovenaan staat. Wat gemiddeldes betreft is hij ook al jarenlang onaantastbaar en hij zet vaak enorme reeksen neer van partijen waarin hij een moyenne van minstens honderd heeft. Toch is er één ranglijstje waarin de Brabander in 2019 niet bovenaan staat: het uitgooien van hoge finishes.

James Wade beste percentage

Ter verduidelijking, hiermee  bedoelen we een finish van 99 of 101 tot 170. Zo’n finish kan alleen met drie pijlen worden gerealiseerd (100 telt dus niet mee, want die kan in twee pijlen). James Wade heeft dit kalenderjaar het beste percentage wat betreft 3 darts finishes: 14,3 procent. Hij ondernam 708 keer een poging en was 101 keer succesvol. Daarmee nadert Wade het niveau dat Michael van Gerwen vorig jaar op dit gebied etaleerde. De huidige wereldkampioen darten slaagde er in 2018 bij een op de zes pogingen (dus 16 procent) in om een driedartfinish te klaren.

Tegenstander imponeren met hoge finish

Zowel qua percentage als in absolute aantallen is Wade de beste in deze categorie. Van Gerwen heeft 84 drie darts finishes afgerond (vijfde) en dat komt neer op 12 procent succes (ook vijfde). Je leg pakken met zo’n hoge finish is natuurlijk om meerdere redenen aangenaam. Ten eerste omdat je de tegenstander niet de kans geeft om zelf te finishen, ten tweede omdat zo’n ‘grotemannen-finish’ de opponent intimideert, het momentum naar je toetrekt en klaterend applaus van de zaal oplevert.

Vorm tijdelijk, klasse permanent

Michael van Gerwen maakte dit jaar van mei tot recent een periode van drie maanden mee waarin hij geen prijs won. Het was dan ook een relatief stille periode op de dartskalender, maar het was wel de langste periode in vier jaar waarin Mighty Mike droog stond. Hij waarschuwt de rest van het veld: “Ik ben weer helemaal terug. Ik ga de druk weer opvoeren en we zien dan wel wat er gebeurt. Vorm is tijdelijk, klasse is permanent.”

Back To Top