Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Bij darts zijn de callers bekende gezichten en vooral stemmen op het podium tijdens ieder dartstoernooi. Een caller is een scheidsrechter; degene die de punten optelt en ze opnoemt. Het omroepen van een 180 score wordt door de callers altijd overdreven gedaan, zoals je wel weet. Met name Russ Bray kan er wat van.

Spring naar: Russ Bray | George Noble | Kirk Bevins | Paul Hinks | Martin Fitzmaurice | John McDonald

Callers darts

Callers darts

De aanwezigheid van callers geven het darten extra kleur. De darts scheidsrechters vormen een essentieel onderdeel van elk event en enkele van hen zijn net zo populair als de spelers van wie ze de score bijhouden. Een aantal van hun calls zijn heuse klassiekers geworden die we allemaal herkennen. We nemen een aantal onder de loep.

WK Darts callers: Russ Bray

Russ Bray is een van de bekendste darts callers van dit moment en de hardrockzanger onder de scheidsrechters. Zijn bijnaam is ‘The Voice’ en die heeft hij te danken aan zijn kenmerkende rauwe, rasperige, stemgeluid. Tijdens het WK Darts verschijnt hij steevast diverse keren op podium voor het omroepen van de scores.

Stem Russ Bray

“Nee, ik ben niet hees, dit is mijn natuurlijke stemgeluid”, zegt Bray over zijn stem. Zijn meest herkenbare calls zijn “game on!” en natuurlijk de zeer uitbundige “one hundred and eighty!”. En als je met hem spreekt in het dagelijkse leven, klinkt zijn stem dus eigenlijk net zo als op het podium.

The Voice sinds 1996 scheidsrechter darts PDC

Russ Bray speelde zelf darts in het verleden en callt sinds 1993 voor wedstrijden in zijn district Hertfordshire. Zijn carrière bij de PDC begon in 1996 toen hij bij een toernooi was waar hij plots moest invallen voor een collega die niet was komen opdagen. Het duurde niet lang voordat de PDC merkte dat Bray een zeer bijzondere stem had en sindsdien is hij een van de bekendste callers.

Bray ook in videogame en reclames te horen

Bray’s stem is eveneens te horen in de eerste videogame die door de PDC werd uitgebracht (PDC World Championship Darts) waarin hij de scheidsrechter is. Ook is zijn stem te horen in tal van Britse commercials en tegenwoordig ook steeds vaker tijdens bokswedstrijden als ‘ring announcer’. Verder houdt hij van golfen, gitaar spelen en zijn dieren op de boerderij in Soham waar hij woont. Hij werkt mee aan een kinderprogramma waarin hij zingt en hij zou graag nog eens een rol vervullen als de vertelstem in films. Ook heeft hij plannen om in de politiek te gaan.

Russ Bray is een poosje afwezig geweest vanwege heupklachten. In 2021 onderging hij een heupoperatie en tijdens het PDC World Darts Championship is hij er gelukkig gewoon weer bij.

Callers: George Noble 28 x WK Darts

George Noble is een goede bekende voor iedereen die de dartsport is gaan volgen vanaf het moment dat Raymond van Barneveld The Embassy (het latere Lakeside) won en wereldkampioen werd. Nobles callers carrière begon toen hij in 1990 inviel tijdens een toernooi in Plumstead in South East London.

Zijn bijnaam is ‘The Puppy’ en die heeft hij te danken aan zijn nog altijd hele jonge uitstraling, ofwel zijn ‘babyface’. Noble maakt tegenwoordig naast Russ Bray, Paul Hinks en Kirk Bevins deel uit van het vaste darts callers team van de PDC en callt WK Darts in 2022 voor de 28e keer.

Scheidsrechter bij alle WK darts titels Barney

Na dat eerste optreden in Plumstead raakte Bobby George zo gecharmeerd van George Noble dat hij hem vaak meenam als caller voor zijn schnabbels. Mede hierdoor maakte hij veel indruk op de BDO-leiding waardoor hij tussen 1995 t/m 2007 tijdens elke Lakeside-finale op het podium stond en dus alle vier de wedstrijden callde waarin Van Barneveld de wereldtitel won.

De negendarters van George Noble

Vanaf 2007 callde Noble voor de PDC. In 2009 viel hem de eer toe dat hij de eerste negendarter ooit bij de PDC kon omroepen. Dat was tijdens de kwartfinale van het WK Darts van Raymond van Barneveld tegen Jelle Klaasen. Noble was ook de eerste darts scheidsrechter in de geschiedenis die live op tv twee negendarter-finishes callde in dezelfde wedstrijd. Tijdens de finale van de Premier League Darts 2010 speelde Phil Taylor tegen James Wade en zette ‘The Power’ maar liefst twee negendarters op het bord.

Beste callers ter wereld

Noble was inmiddels te zien in meer dan 300 darttoernooien die op tv werden uitgezonden. Zijn stem klinkt helder en als scheidsrechter maakt hij zelden een fout – wat hem de officieuze titel van ‘beste caller ter wereld’ heeft opgeleverd. Hij kan ook goed orde in de zaal houden, zo bleek tijdens de Belgium Darts Championship. Tijdens een partij tussen Dirk van Duijvenbode en Jeffrey de Zwaan zat er een fan in het publiek die zich misdroeg. Noble stuurde hem eigenhandig de zaal uit.

Noble verwondert zich het meeste over het feit dat hij meer wedstrijden met een decider-leg heeft gescheidsrechterd dan welke andere darts caller dan ook.

Kirk Bevins één van de vaste callers PDC

Kirk Bevins is een bekend gezicht tijdens het WK Darts en andere PDC toernooien. Samen met Paul Hinks, Russ Bray en George Noble hoort hij bij het vaste team dat tijdens elk groot toernooi van de partij is. Bevins begon in 2010 met callen en maakte razendsnel furore, want al in 2013 werd Bevins de opvolger van Bruce Spendley binnen het vaste PDC-kwartet – waarin hij tevens het jongste lid is.

Kirkulator

Zijn bekendste call is zijn kenmerkende “one-hundredand-eigh-tyyyyy!” waarbij zijn bij het laatste stukje omlaag gaat. Zijn stemgeluid heeft soms meer weg van opera zingen dan callen. Bevins deed ooit mee aan het spel ‘Countdown’ op de Engelse tv en daarin werd hij de grote winnaar doordat hij razendsnel kan denken. Ook tellen zit hem in het bloed. Bevins bijnaam is niet heel onverwacht de ‘Kirkulator’.

Geboren darts caller

Kirk Bevins studeerde wiskunde en stond later als wiskundeleraar voor de klas. Tijdens zijn studie bood hij aan om de score bij te houden tijdens een demo van Martin Atkins die daarvoor was uitgenodigd op de universiteit. Bevins rekende alles zo razendsnel en feilloos uit dat Atkins hem meteen vroeg om als scheidsrechter op te treden voor zijn club bij een county-wedstrijd. De club waartegen werd gespeeld dacht dat Bevins het al jaren deed.

Rekenknobbel komt goed van pas

Zijn rekenknobbel komt hem niet alleen goed van pas om de score bij te houden, want hierdoor overziet hij ook meteen welke mogelijkheden dartspelers allemaal nog op het bord hebben staan voor de volgende worp waardoor hij daar goed op kan anticiperen voor zijn calls. In totaal callde hij 6 negendarters, waarvan drie op tv. Zijn eerste was van Phil Taylor in 2014, de tweede was van Kim Huijbrechts eveneens in 2014 en de meest recente perfecte leg stamt uit 2020 toen Portugees José de Sousa tijdens het EK een perfecte beurt gooide.

Bevins mist WK Darts finale door autopech

Een van zijn favoriete wedstrijden is die tussen van Van Gerwen tegen Van Barneveld op het PDC WK van 2016 waarin ‘Barney’ Mighty Mike versloeg. “Het was een geweldige wedstrijd en een fantastische sfeer,” aldus Bevins. Op 1 januari 2020 zou Kirk Bevins de tweede helft van de finale tussen Michael van Gerwen en Peter Wright callen, maar doordat zijn auto het begaf kon hij er niet op tijd bij zijn en moest een van de andere callers het overnemen.

Paul Hinks scheidsrechter en darter

Paul Hinks maakt deel uit van het team vaste callers van de PDC waarin hij als vierde werd toegevoegd toen het team nog bestond uit Freddie Williams, Bruce Spendley en Russ Bray. Hinks begon in 1973 als darter en won ook tal van toernooien, waaronder 23 Yorkshire-titels en drie nationale titels. Omdat hij goed kon rekenen werd hij als darts scheidsrechter gevraagd en kreeg hij de tip om het eens op county-niveau te proberen. Hij werd uiteindelijk voorzitter van de plaatselijke West Yorkshire League, een rol die hij nog altijd vervuld.

Vierde man in callers team

Dennis Priestley, indertijd een grootheid, vroeg Hinks mee te gaan als caller tijdens zijn demonstratietoernooien en reisde hij af naar o.a. Californië en Las Vegas voor de Desert Classic. Daar vroeg Priestley hem of hij geen zin had om de vierde man te worden in het callers team van de PDC. Nadat de PDC-leiding hem bij enkele wedstrijden had zien omroepen, haalden ze Hinks binnen. In 2016 callde Hinks zijn eerste WK-finale in Alexandra Palace.

13 negendarters omgeroepen

Hinks heeft in totaal dertien negendarters omgeroepen die op tv te zien waren, waaronder de perfecte finishes van Kyle Anderson en Gary Anderson die tijdens een wereldkampioenschap onder zijn leiding in het bord gingen. Maar de meest bijzondere waren de twee negendarters in één wedstrijd toen James Wade én Robert Thornton tijdens de World Grand Prix in 2014 er elk één scoorden.

Callers: Martin Fitzmaurice ‘The Fatman’

Let’s… Play…. Darts! Dit is één van de allerbekendste calls uit de dartgeschiedenis die nog steeds wordt gebruikt voor aankondigingen voor grote darttoernooien en programma’s op tv. Deze uitroep is van Martin Fitzmaurice, alias de ‘Fatman’, die inmiddels al een tijdje niet meer onder ons is. Zijn woorden “Are you ready? Ladies and Gentlemen… Let’s… Play…. Darts”, zijn onsterfelijk geworden.

Geïntroduceerd door Bobby George

The Fatman werd binnengehaald bij de BDO door Bobby George die hem aanvankelijk vroeg om hem te vergezellen bij demonstratiewedstrijden. Toen caller Jack Price wegens ziekte niet bij de World Masters van 1985 kon optreden, droeg George hem voor bij de wedstrijdleiding van de BDO en daarna was hij niet meer weg te denken.

Racistisch

Fitzmaurice was caller bij de eerste Embassy en zijn grootste moment was in 1990 toen Paul Lim de eerste negendarter ooit gooide tijdens de Lakeside. Omdat hij nogal eens racistische taal uitsloeg, werd hij als scheidsrechter aan de kant gezet. Fitzmaurice overleed in 2016 maar zijn calls blijven voortklinken.

Mastercaller John McDonald

John McDonald is een bekend gezicht op de grote dartspodia. Zijn bijnaam is ‘Mad Dog’ vanwege zijn bizarre gevoel voor humor en zijn bekendste kreet is zijn aankondiging van de ‘The Champion of the Wooooorld’. McDonald is de zogenaamde mastercaller, de ceremoniemeester van de PDC die de darters aankondigt voor ze aan hun wedstrijd beginnen.

Bokswedstrijden

Nadat McDonalds loopbaan in het leger eindigde na een parachute-ongeluk, werd hij fotograaf voor de tv en legde zich toe op sportfotografie en verslaggeving. Zo rolde hij in 1994 binnen in het vak van mastercaller bij sportevenementen en werd aanvankelijk vooral gevraagd voor bokswedstrijden. Daarnaast deed hij tal van andere sporten waaronder bowling, snooker, darts en zelfs viswedstrijden. Vanaf 1990 was hij de officiële Britse persvoorlichter van de Internationale Boks-Organisatie en vaak te zien op o.a. ITV en Sky Sports. Hij wordt nog altijd beschouwd als de belangrijkste Europese sportomroeper op boksgebied.

Sinds 2007 de officiële ceremoniemeester

In 2004 callde McDonald zijn eerste wedstrijd bij de PDC. Het jaar daarop callde hij tijdens World Matchplay, tevens zijn eerste tv-toernooi. En op een goede dag in 2007 raakte hij aan de praat met Barry Hearn, de baas van de PDC, die hem vroeg om de officiële ceremoniemeester te worden bij zijn bond en Phil Jones op te volgen. McDonald zei ja en sindsdien is hij bij elk groot PDC-toernooi op tv te zien als de man die de darters oproept naar het podium te komen.

Back To Top