Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Bij darten is het gooien van negendarters het moeilijkste wat er is. Het houdt in dat je de 501 punten van een leg uitgooit met negen pijlen. Er zijn diverse dartspelers die zo’n perfecte leg op tv-toernooien wisten te gooien en er flinke premies mee opstreken.

Ook al komt het tegenwoordig vaker voor, spelers die een negen dart finish gooien worden nog altijd door het publiek bejubeld en op handen gedragen. Hoeveel mogelijkheden zijn er en wie gooide de meeste nine dart finishes? Dat en meer op deze pagina.

van Gerwen 9-darter

De mogelijke manieren voor negendarters

Wist je dat er bijna 4000 manieren zijn om een negendarter te gooien? Ongelooflijk, maar waar. En van al die opties eindigen er bijna 2300 met een pijl in de bull. De meeste negendarters eindigen echter in de dubbel 12.

Een perfecte leg bij darts wordt meestal gestart met een 180. Daarna zullen de spelers dat nog een keer proberen te gooien om 141 over te laten – het is de meest gebruikelijke methode op weg naar een negen dart finish. Lukt het om die 141 over te houden dan blijven er nog een paar mogelijkheden over:

• Triple 20 (60), Triple 19 (57), Dubbel 12 (24)
• Triple 20 (60), Triple 17 (51), Dubbel 15 (30)
• Triple 20 (60), Triple 15 (45), Dubbel 18 (36)
• Triple 17 (51), Triple 18 (54), Dubbel 18 (36)

Klinkt alsof dat niet zo’n probleem moet zijn, maar het tegendeel is waar. Een negendarter gooien is voor dartspelers de ultieme prestatie en er is heel wat talent plus een partij stalen zenuwen voor nodig.

De moeilijkste manier is drie keer 167. Darters moeten dan drie keer de triple 20, triple 19 en bull’s eye weten te raken.

Eerste negendarters op tv

In 1984 was het John Lowe, een van de beste darters ooit, die een negendarter tijdens een live televisie event wist te gooien. Dat was op het World Matchplay. Paul Lim, de veteraan die er op het WK Darts nog steeds vrijwel altijd bij is, gooide in 1990 de eerste nine dart finish tijdens de Embassy. Daarna zou het nog twaalf jaar duren voordat er weer een negendarter tijdens op tv zou worden gegooid.

Premie nine dart finish

Omdat negendarters zo weinig voorkwamen werd er door de organisatie vaak een premie aan een perfecte leg gekoppeld. Dat kon een geldbedrag zijn maar ook bijvoorbeeld een auto. Lowe inde voor zijn negendarter in de jaren tachtig 102.000 Pond, een immens bedrag.

Sinds het niveau van de spelers alsmaar beter wordt en nine dart finishes veel vaker gegooid worden (ter illustratie: in 2019 werden er 47 negendarters gegooid) is men echter van het uitkeren van premies terug gekomen. Voor het WK Darts geldt tegenwoordig dat er een ton klaarligt voor de spelers die twee (!) negendarters gooit.

Michael van Gerwen gooide tijdens de UK Open Qualifier in 2017 maar liefst twee negendarters in 1 wedstrijd! De enige andere speler die dat lukte was Phil Taylor in 2010 tijdens de finale van de Premier League.

PDC Nine Darts Club

De tijd van dikke premies is dus voorbij, maar wel is er de zogenaamde negendarters club van de PDC. Zet je als speler een nine dart finish neer dan krijg je een zilveren speldje. Gooi je een perfecte leg in een televisietoernooi dan krijg je een gouden exemplaar.

Welke spelers gooiden de meeste negendarters?

En nu vraag je je waarschijnlijk af wie de meeste negendarters gooiden in televisie uitgezonden toernooien. Dat zijn:

Phil Taylor 11x
Michael van Gerwen 7x
Raymond van Barneveld 5x
Adrian Lewis 5x
James Wade 4x
Gerwyn Price 4x
Gary Anderson 3x
Kyle Anderson 2x
Darryl Fitton 2x
Mervyn King 2x

Gerwyn Price gooide in januari 2022 pas zijn eerste negendarter op tv. Een maand later tijdens Premier League night 3 gooide hij er maar liefst twee op één avond. Tel je ook negendarters mee die niet op tv te zien waren, dan voert Mighty Mike de ranglijst aan met 24 stuks. Phil Taylor volgt met 22.

Toernooien met meeste negendarters

De meeste negen dart finishes werden tijdens de Premier League Darts gegooid, daarna volgt het World Darts Championship. Overigens gooide The Power nooit een negendarter op het WK terwijl het Raymond van Barneveld en Adrian Lewis maar liefst twee keer lukte.

Back To Top