Skip to content

Deze site heeft gokreclames; onder 24 of niet geïnteresseerd? Verlaat de site: Klik hier

Zeker hoort Michael van Gerwen bij de beste darters aller tijden – hij stond maar liefst meer dan zeven jaar onafgebroken op nummer 1 – maar er zijn dartspelers die het in hun carrière beter hebben gedaan. De eer van allerbeste in de geschiedenis gaat nog altijd naar Phil Taylor en ook Eric Bristow blijft Mighty Mike een stapje voor.

Benieuwd naar die andere darters? Onderstaand de top 10 beste darters ooit. Zie Order of Merit darts voor de actuele wereldranglijst.

Phil Taylor - Beste darter

10. John Part: bij drie beste darters buiten de UK

Naast de beste Nederlandse spelers Barney en Mighty Mike, is John Part de enige niet-Brit die de top tien beste darters heeft behaald. De van oorsprong Canadees heeft de bijnaam Darth Maple – en gebruikte de ‘The Imperial March’ als zijn opkomstmuziek, een van de meest toepasselijke nummers in de lange lijst van Walk on Songs.

Nu commentator bij Sky Sports

Drie keer werd John Part wereldkampioen; in 1994 bij de BDO en in 2003 en 2008 bij de PDC. In 2003 was hij van januari t/m juni zelfs World Number One bij de PDC. De 54-jarige Canadees speelt nog steeds bij de PDC maar niet meer op het niveau van weleer. Tegenwoordig is hij ook bekend als dartscommentator bij Sky Sports.

9. Glen Durrant: ook succesvol bij PDC

Durrant komt in deze beste darters ranglijst met stip binnen op nummer negen waardoor Adrian Lewis uit de top 10 valt. Duzza is één van de drie darters die drie opeenvolgende wereldtitels op zijn naam wist te schrijven. Van 2017 t/m 2019 regeerde hij op het BDO-WK, waarna hij de overstap maakte naar de PDC.

Kan in beste darters top 10 nog stijgen

Anders dan eerdere BDO-wereldkampioenen die hem voorgingen, bleek hij wel in staat zich vanaf het eerste moment te kunnen meten met de absolute top van de PDC. In de eerste twee jaar dat hij bij de PDC speelde stond hij tijdens belangrijke toernooien twee keer in de kwartfinale, drie keer in een halve finale en won hij de Grand Slam of Darts. Duzza heeft het potentieel om de komende jaren op deze beste darters ranglijst nog wat plaatsjes te stijgen.

8. Dennis Priestley: zes WK finales in 10 jaar

‘The Menace’ werd twee keer wereldkampioen en was de eerste darter die het WK Darts won van het toen net opgerichte PDC. In zijn gloriedagen had Dennis Priestley de beste darter ter wereld kunnen zijn, was het niet dat Taylor voor zijn zon ging staan. De man in het zwart-rood gestreepte shirt stond tussen 1990 en 2000 in totaal zes keer in de finale van een WK waarin hij vier keer van Phil Taylor verloor. Verder haalde hij de finale van vrijwel elk toernooi en won vele titels.

7. Martin Adams: bij de top 10 beste darters WDF

Wolfie – zoals zijn fans hem liefkozend noemen – speelt nog steeds op 64-jarige leeftijd en was de afgelopen jaren de rots in de branding van de BDO. Hij won drie wereldtitels in vijf jaar. Ook won hij de World Masters drie keer. Daarnaast won hij een enorme lijst aan BDO/WDF-titels.

Speelde twee keer bij PDC

Ondanks zijn succes en grote druk van andere darters weigerde Martin Adams over te stappen naar de PDC. Zelfs deelname aan de Grand Slam of Darts sloeg hij aanvankelijk steeds af omdat hij niet wilde uitkomen op een toernooi dat door de PDC werd georganiseerd. In 2015 vroeg de PDC hem weer en op verzoek van de BDO deed hij dit keer wel mee. Hij haalde de laatste zestien. Het jaar daarna nam hij opnieuw deel en eindigde als laatste. Wolfie dart nog steeds en behoort bij de top 10 beste darters op de WDF-ranking.

6. John Lowe: hoort met 3 WK titels bij beste darters ooit

John Lowe, bijnaam ‘Old Stoneface’ vanwege zijn karakteristieke kop, was een legende eind jaren 70 en in de jaren 80. Hij gooide als eerste een negendarter op tv en ontving daar £102,000 voor, een onvoorstelbaar hoog bedrag in die dagen van de dartssport. Hij stond in totaal acht keer in de BDO-WK-finales en won drie wereldtitels. Elk darttoernooi dat toen bestond won hij minstens een keer en in totaal behaalde hij meer dan 1000 overwinningen. Tot 2016 was hij de speler met de meeste WK-deelnames: 28 keer op rij. Daarna ging dat record over op Phil Taylor die er net een meer had.

5. Gary Anderson: constante speler

The Flying Scotsman is de nummer vijf in deze beste darters top 10. Hij won twee wereldkampioenschappen (in 2015 en 2016) en pakte verschillende grote titels. Van alle huidige dartspelers binnen de top van de PDC is hij waarschijnlijk de meest constante – al jaren staat hij ergens bovenaan de Order of Merit Darts. Tijdens de laatste tien edities van het World Championship Darts in Ally Pally haalde Anderson steevast de laatste zestien en stond hij vier keer in de finale.

4. Raymond van Barneveld

Op de vierde plaats vinden we een Nederlander, en wel de man die als de oervader van het Nederlandse dartssport bestempeld mag worden. Tot ieders verbazing haalde deze Haagse postbode in 1995 de finale van de Embassy waarin hij verloor van Richie Burnett. De dartsport was toen nog een Brits bastion en zijn succes zou de sluis openen naar de internationalisering van de sport.

Programma Grand Slam of Darts bookmakers Raymond van Barneveld - Rob Cross Getty

Een van de beste darters ooit bij de BDO

Een jaar later won Barney zijn eerste WK en er volgden nog drie BDO-wereldtitels en ook nog eentje bij PDC. Als je naar zijn lange reeks successen kijkt in zijn BDO-dagen, was Barney een van de beste darters (zo niet allerbeste) die deze bond ooit in zijn gelederen had. Raymond van Barneveld stopte begin 2020 officieel met darten, maar is van zins zijn rentree te maken.

3. Michael van Gerwen beste Nederlandse darter

Mighty Mike van Gerwen is de huidige nummer één van de wereld en drievoudig wereldkampioen. Hij won alle grote titels minstens een keer en is pas 31. Hij kan dus nog stijgen op deze ranglijst van beste darters aller tijden, maar of hij Taylor ooit voorbij kan streven is iets waar ook hij zelf aan twijfelt. Het jaar 2020 waarin corona ervoor zorgde dat er amper gedart kon worden en het publiek de grote afwezige was, presteerde Michael van Gerwen beneden verwachting. De vraag is of hij zich de komende tijd gaat herpakken.

2. Eric Bristow: dartslegende uit jaren 80

Eric Bristow, alias The Crafty Cockney, was de man binnen dartssport in de jaren 80. Voor veel liefhebbers van de sport was hij de grote inspiratie en als je een dartbord kocht in die tijd, moest dat er een zijn waar zijn naam op stond. Zijn sierlijke stijl en precisie maakten darts een lust voor het oog waardoor de sport begon te ontsnappen aan de rokerige dranklokalen.

Eric Bristow

Trofee vernoemd naar leermeester van Taylor

Eric Bristow was de leermeester van Taylor – die hem al snel voorbijsnelde. Samen met Taylor en nog wat andere spelers richtte hij de PDC op. Bristow won vijf keer het WK Darts maar verloor ook vijf finales. Tussen 1 januari 1980 en 1987 voerde hij de wereldranglijst darts aan. Hij overleed op 5 april 2018 op 60-jarige leeftijd. De bokaal van de Grand Slam of Darts draagt de naam van een van deze nummer twee van deze top 10 beste spelers aller tijden: The Eric Bristow Trophy.

1. Phil Taylor beste darter aller tijden

Phil Taylor is zoals gezegd onbetwist de nummer 1. The Power domineerde de dartsport bijna 25 jaar lang. In 1990 debuteerde hij op de Embassy en won hij meteen al zijn eerste wereldkampioenschap bij de BDO. Gedurende zijn lange carrière won hij maar liefst 16 wereldtitels, waarvan 14 bij de PDC.

Wedden Premier League Darts live: Michael van Gerwen - Phil Taylor Getty

Nog lang onovertroffen

Hij won tientallen majors, gooide gemiddeldes waar al die tijd vrijwel niemand bij in de buurt kon komen en hij gooide ook nog eens de meeste negendarters van allemaal, elf stuks. Ter vergelijking: Michael van Gerwen zit op zeven en Raymond van Barneveld en Adrian Lewis gooiden er vijf. Gezien zijn lange carrière en topprestaties zal Phil Taylor in deze beste darters ranglijst nog vele jaren op nummer 1 blijven staan!

Back To Top