Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor dartsweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

WK Darts 2019: Hoe staat Michael van Gerwen ervoor?

WK Darts voorspellen: Hoe staat Michael van Gerwen ervoor? PDC World Darts Championship 2019 bookmakers | Getty

PDC World Darts Championship 2019. Michael van Gerwen gaat ook het WK darts 2019 in als de huizenhoge favoriet. Zijn 2018 was zeker niet het beste jaar in zijn loopbaan, maar niemand heeft week in week uit zo’n consistent hoog niveau als de Brabander. Om zijn derde wereldtitel te winnen zal hij ‘dat laatste extra stukje’, zoals hij het beschrijft, hard nodig hebben.

Niets aan de hand met gemiddeldes MvG

Laten we er wat cijfers bij pakken. We richten de blik op de afgelopen drie jaar en dan telkens de periode van na het PDC WK Darts tot begin december, oftewel van 7 januari tot Sinterklaas (5 december). In 2016 behaalde Michael van Gerwen in die periode een gemiddelde van 102,9, het jaar daarop ook en dit jaar 102,0. Op dat vlak is er dus niets aan de hand. Ja, er is een minieme daling, maar hij is jarenlang de enige die het hele jaar rond een totaalgemiddelde van boven de honderd realiseert.

Michael van Gerwen: alleen grote titels

Voor een fraai moyenne koop je weinig als je niet doet waar het om gaat: winnen. In 2016 won hij na het WK Darts tot begin december 91,2 procent van zijn partijen, in 2017 88 procent en in 2019 85,4. Dat is wel een significante trend. Al heeft het er ook mee te maken dat Van Gerwen steeds minder interesse heeft in de kleine vloertoernooien en de Masters die op exotische plekken (Midden-Oosten, Azië) worden gehouden. De grote titels, daar doet hij het voor.

Ai, hier wel een groot verval….

In 2016 ging het op dat gebied extreem goed: hij won al zijn 34 partijen in de zogeheten majors. Met andere woorden, hij had alle titels in handen die er echt toe doen. Haast vanzelfsprekend kan hij dat huzarenstukje niet evenaren. Vorig jaar won hij 91 procent van zijn partijen in de majors, dit jaar slechts 71. Ai: inderdaad een groot verval. Gary Anderson, net als hij tweevoudig wereldkampioen darts, piekte wel op de allergrootste toernooien met een winstpercentage van 88,5.

Evenals Michael van Gerwen heeft the Flying Scotsman op die majors dit jaar een gemiddelde van over de honderd. Geen wonder dat de bookmakers Anderson als tweede grootste favoriet aanwijzen en niet regerend kampioen Rob Cross.

Rob Cross wacht moeizaam WK Darts

Over Cross gesproken: na zijn verrassende zege volgde er een ietwat teleurstellend seizoen. Vooralsnog is er geen tweede grote prijs bijgekomen voor Cross en zijn maandelijkse gemiddelde neemt vanaf juli telkens af. In zijn partijen in november was zijn gemiddelde slechts 91. Daarmee gaat hij de grootste moeite krijgen om een paar rondjes te overleven op het World Darts Championship.

Het WK Darts begint op donderdag 13 december. Van Gerwen en Anderson kunnen elkaar in de halve finale treffen. Check het speelschema WK Darts voor het volledige programma.

Back To Top