Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor dartsweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

WK Darts 2016: Gary Anderson verslaat Lewis en prolongeert wereldtitel

Gary Anderson

WK Darts 2016. Gary Anderson heeft voor het tweede jaar op rij de wereldkampioenschappen Darts gewonnen. In een spannende finale versloeg The Flying Scotsman Adrian Lewis met 7-5 in sets.

Vijf jaar geleden speelden Anderson en Lewis ook tegen elkaar in de finale van het PDC-wereldkampioenschap. Toen won Lewis zijn eerste van twee wereldtitels. Gisteren waren de rollen omgedraaid en evenaarde de Schot zijn Engelse collega.

Anderson nam favorietenrol over van Van Gerwen

Anderson begon dit toernooi niet als favoriet, want vrijwel iedereen verwachtte dat Michael van Gerwen op het podium zou staan met geheven Sid Waddell Trophy. Toen MVG werd uitgeschakeld, nam Anderson zijn favorietenrol over. Dit legde geen enkele druk op Andersons schouders. Hij versloeg vervolgens James Wade met 5-1 in de kwartfinale en Jelle Klaasen in de halve finale met 6-0 waarbij hij in de eerste set meteen een negendarter gooide.

Adrian Lewis verliest van Gary Anderson WK Darts 2016De finalestrijd tegen Adrian Lewis leverde een spannende wedstrijd op. Lewis pakte de eerste set en Anderson de tweede en derde. In de vierde set maakte Anderson een telfout en Lewis kon gelijkmaken op 2-2 in sets. In de vijfde set ging het gelijk op maar Lewis kon een decider afdwingen die hij ook won. Daarmee pakte de man uit Stoke opnieuw de voorsprong. De drie volgende sets gingen naar Anderson die daarmee de leiding weer terug pakte met 3-5.

In de negende set gooide Lewis onder andere een 121-finish en kwam Anderson niet voorbij zijn opponent die de set met 3-0 opeiste. In de elfde set was het andersom en zette Anderson de stand op 4-6 na alledrie de legs te hebben gewonnen. Leiws kon daarop nog een keer schitteren en hield Anderson daarmee nog even van de zege af.

In de twaalfde leg schitterde Anderson met een 170-checkout waardoor Lewis niet meer in de buurt kon komen en daarmee bezegelde Anderson in feite zijn tweede wereldtitel. Hij had nog slechts één leg. De laatste leg besloot Anderson met een dubbel-twaalf, de zelfde score die hem een jaar geleden ook al de wereldtitel opleverde.

Anderson: volgend jaar een hattrick van maken

“Met de manier waarop ik heb gespeeld in het toernooi, heb ik dit denk ik wel verdiend zei Anderson. “Het is geweldig om de titel te hebben verdedigd. Het voelt fantastisch en ik speelde vermoedelijk maar op 85% van wat ik kan,” aldus Anderson.“Ik heb de trofee voor tenminste nog eens twaalf maanden in mijn bezit en het zou mooi zijn als ik er een volgend jaar een hattrick van kan maken” aldus de Schotse winnaar.

Tijdens de finale werd er in totaal 34 keer een 180 gegooid, iets dat nog nooit eerder in een professionele wedstrijd is voorgekomen. Anderson nam er vijftien voor zijn rekening en Jackpot maar liefst negentien. Met zijn overwinning nam Anderson de Sid Waddel Trophy in oontvangs en de hoofdprijs van £300,000 plus de bonus van £15,000 die hij won met zijn negendarter tegen Klaasen in de halve finale.

Anderson is de vierde darter in de geschiedenis die zijn eerste wereldtitel in het jaar erop met succes verdedigd. Voor hem lukte het Lewis om dat de toen, in 2011 en 2012. Daarvoor deed Raymond van Barneveld dat bij de BDO in de jaren 1998 en 1999. De legendarische Eric Bristow lukte het als eerste in 1980 en 1981.

Back To Top