skip to Main Content
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor dartsweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Vrouwen op PDC WK Darts 2019: meespelen met de mannen

Vrouwen op PDC WK Darts 2019: meespelen met de mannen Getty

Afgelopen week kondigde de PDC aan dat er vanaf de komende editie vrouwen zullen meedoen aan het WK Darts. Ze krijgen geen eigen wereldkampioenschap maar gaan gewoon meestrijden bij de mannen. En mocht een vrouw het WK winnen, krijgt ze gewoon de volle prijs. Walk-on Girls eruit, en de echte dartsvrouwen het podium op. Dát zijn nog eens radicale veranderingen en gelijke kansen!

Vrouwen op WK Darts PDC

Eigenlijk mochten vrouwen altijd al meedoen aan de kwalificaties van het WK Darts bij de PDC, maar je zag ze zelden in het toernooi zelf. De belangrijkste reden is dat ze zich liever op het Lakeside toernooi van de BDO richten dat wel een vrouwencompetitie heeft. Dat moet veranderen, vond de PDC en daarom zijn er tijdens het komende wereldkampioenschap darten twee plaatsen gereserveerd voor vrouwelijke qualifiers.

Geen onderscheid

Geen aparte competitie dus voor vrouwen bij de PDC. Darts is geen sport waar je enorme fysieke krachtsinspanningen voor moet doen waardoor er ongelijkheid zou kunnen ontstaan zoals in de meer athletische sporten: Dafne Schippers redt het fysiek gewoon niet tegen Usain Bolt en Ireen Wüst kan niet tippen aan de tijd van Sven Kramer op de 5 km. Voor Darts heb je die spierkracht helemaal niet nodig. Wel een stel goede pijltjes, je moet goed kunnen rekenen, geconcentreerd kunnen blijven spelen en gewoon keihard oefenen op je techniek.

De PDC gaat twee kwalificatietoernooien organiseren: Eén voor Britse dames en één voor vrouwelijke darters uit de rest van de wereld. Twee deelnemers is dan wel wat mager, maar het is een begin. “Het is een experiment,” zei PDC-baas Barry Hearn. “Waar het toe leidt, weet ik eerlijk gezegd niet, maar elke sport heeft vaandeldragers nodig om de volgende generatie te inspireren”. Ook zei hij: “er is geen reden waarom vrouwen niet net zo goed darts kunnen gooien als mannen”.

Dames darts niet onderschatten

Dát vrouwen het mannen lastig kunnen maken blijkt wel als je terugblikt in de geschiedenis. Gayl King drong in 2001 door tot het PDC WK Darts en Anastasia Dobromyslova lukte het in 2009. In 2008 was de geboren Russin wereldkampioen bij de BDO-dames en bezorgde ze dartsicoon Wayne Mardle de schrik van zijn leven in de Grand Slam of Darts. Dobrymyslova kwam terug van een 4-0 achterstand om de vier daaropvolgende legs te winnen. Uiteindelijk was het Mardle die de beslisser won.

Michael van Gerwen over vrouwen darts

Michael van Gerwen antwoordde afgelopen december nog heel duidelijk “Neen” op de vraag die hij via Twitter voorgeschoteld kreeg: “Denk je dat er een vrouwelijke darter is die kan concurreren met de beste spelers?” Zijn volgers vroegen hem om verdere uitleg. “Je kunt dartende mannen van vrouwen niet vergelijken, er is geen echte reden voor, maar het gebeurt om een of andere reden gewoon niet,” antwoordde hij toen.

Hij kreeg toen veel kritiek en goede argumenten van volgers die het maar onzin vonden wat hij zei. Eén van die argumenten was dat de PDC eens wat tijd, moeite en geld zou moeten investeren in dartende vrouwen, want dan zouden ze al snel net zo goed zijn als mannen.

Meer geld verdienen

Inmiddels staat Van Gerwen er heel anders tegenover. ”Waarom kunnen vrouwen niet zo goed worden als mannen”, zei hij in een interview met Sky Sports. “Ik wil liever niet verliezen van een vrouw, maar dat heb ik ook bij mannelijke tegenstanders.” Ook gaf hij een mooi voorbeeld: “Afgelopen weekend won Fallon Sherrock een toernooi met 96 gemiddeld. Nu krijgt zij een kans om net zo te spelen tegen mannen”. Ook het feit dat er meer deelnemers zullen zijn tijdens het WK Darts, hoger prijzengeld, noemde Van Gerwen allemaal goed nieuws voor de sport, “het geeft vrouwen een kans om meer geld te verdienen.”

Aileen de Graaf en Sharon Prins

Want eerlijk gezegd stelt het WK Darts vrouwen van de BDO weinig voor, niet qua deelnemersveld, omdat er slechts drie sets worden gespeeld en het prijzengeld is al helemaal een lachertje. Aan de andere kant is het niveau wel omhoog gegaan, ook dankzij de BDO Ladies Tour. De hoge gemiddelden van Sherrock, maar ook het niveau van viervoudig wereldkampioene Lisa Ashton maakt hen grote kanshebbers voor de UK qualifier.

Namens Nederland zouden Aileen de Graaf en Sharon Prins graag een gooi willen doen naar de plek voor een internationale speelster. “Het is een mooie promotie voor het vrouwendarts. Ik zou het geweldig vinden,” zei Prins tegen RTL Nieuws. Zelf denkt ze dat het verschil in niveau niet erg groot is, “Iedereen kan zien dat we een bepaald niveau hebben en we met de mannen mee kunnen komen. De beste mannen gooien gemiddeld 100, wij rond de 90 en soms ook tegen de 100. Leuk dat ze ons als vrouwen nu een kans geven.”

Back To Top