Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor dartsweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Van Gerwen tegen Wade in finale World Grand Prix

James Wade

Zondag kan Michael van Gerwen vanaf 20:00 uur voor de tweede keer de titel van de World Grand Prix winnen. In 2012 was hij voor het eerst de sterkste in Dublin. Zijn tegenstander James Wade heeft reeds tweemaal dit toernooi gewonnen. Wade deed dat in 2007 en 2010.

Weinig kans op verrassingen in de finale

In de halve finale moesten de darters vier sets winnen om te zegevieren. In de finale is het een “best of nine” affaire, zodat de winnaar dus vijf sets moet pakken. Langere wedstrijden verkleinen de kans op verrassingen, omdat de klasse van toppers dan zwaarder gaat meewegen dan factoren als geluk, pech of korte oplevingen.

Wade heeft over geluk niet te klagen op de World Grand Prix. Hij heeft al een paar pittige partijen achter de rug die hij net zo goed had kunnen verliezen. In de tweede ronde glipte hij met 3-2 langs Robert Thornton, waarbij beide mannen een negendarter produceerden. In de kwart finale benutte hij een offday van Phil Taylor wat betreft dubbels en won hij met 1-3. En zaterdag kwam het tegen Gary Anderson aan op een sudden-death leg (3-4).

Weinig angstige momenten Van Gerwen

Mighty Mike kende alleen in de partij tegen de voormalige finalist Mervyn King enkele angstige momenten. In die kwart finale werd het 3-2 voor de Brabander, maar in de halve finale was er geen vuiltje aan de lucht en versloeg hij Stephen Bunting met 4-0. Beter kan het niet qua uitslag, maar zijn gemiddelde (93,8) en uitgooipercentage (twaalf uit 22) behoeven verbetering.

Van Gerwen en Wade hebben elk tien van hun twintig vorige onderlinge partijen gewonnen. Wade won vaak in de beginjaren van Van Gerwen, terwijl de inmiddels 25-jarige Ossenaar zeven van acht vorige confrontaties winnend afsloot.

“Als professioneel darter moet je de juiste dingen doen op de cruciale momenten”, zegt Van Gerwen. “Ik deed dat in de beslissende legs van de eerste twee sets. Vooral mijn dubbels gingen gesmeerd en daar kan ik verder mee in de finale.

De linkshandige Wade heeft sinds 2011 geen zogeheten tv-toernooi meer bijgeschreven. “Ik kijk er naar uit om deze kans aan te pakken en ik heb meer plezier in darts dan in de afgelopen jaren. Als je zoveel lol hebt in het spelen als ik nu beleef, dan neemt het zo’n twintig procent van de spanning weg.”

Back To Top