Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor dartsweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Unibet Masters: Michael van Gerwen vs Raymond van Barneveld

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld spelen komende zaterdag op het Unibet Masters dartstoernooi opnieuw tegen elkaar. Afgelopen weekend speelden ze in de halve eindstrijd van het Europees Kampioenschap Darts in Mülheim, toen Van Gerwen won met 11-6. Hij begon die partij op achterstand en stond 4-2 achter toen hij er een negendarter uit gooide waarmee de partij zijn kant op begon te vallen.

De maand oktober was tot nu toe ook een hele sterke maand voor van Gerwen. Behalve de Europese titel won Mike de World Grand Prix en een Players Championship. Van Gerwen begint de wedstrijd van komende zaterdag tegen Van Barneveld dan ook als favoriet. Niet in de eerste plaats omdat hij zo vreselijk sterk speelt, maar ook omdat de manier waarop de twee grootste Nederlandse darters op het podium staan behoorlijk van elkaar verschilt. We zetten wat punten op een rijtje.

Veerkracht

Michael van Gerwen heeft geen goede start nodig in een partij, als hij na een aantal sets op achterstand staat, windt hij zich even op en slaat terug – vaak met succes waarbij hij dan ook meteen zes legs op rij oprolt.

Als Van Barneveld na een aantal legs op achterstand komt, is de partij meestal al verloren. Barney bezit niet de veerkracht van het opwindmechanisme waar Van Gerwen mee gezegend is. De concentratie laat het afweten en de Hagenaar gaat slordig staan gooien.

Aanwezigheid op het podium

Van Gerwen is hard op weg om een hele sterke persoonlijkheid te worden op het podium die alleen al door zijn aanwezigheid zoveel psychische druk op zijn tegenstander kan zetten, dat menigeen al snel fouten begint te maken. Er zijn ook maar weinig darters die Michael uit balans kunnen halen – en Barney behoort daar niet toe.

Van Barneveld is vergeleken bij Van Gerwen een Grote Vriendelijke Reus die het podium beklimt: veel te aardig voor zijn tegenstander en er gaat veel minder dreiging van uit. Ray moet het vooral hebben van zijn scherpte en trefzekerheid om indruk te maken op zijn tegenstander, hij moet in een flow zitten. Dan is Van Barneveld op zijn gevaarlijkst. Hem uit balans te halen is mogelijk, maar vaak is dat niet nodig: Raymond wankelt het snelst als hij twijfelt over zijn eigen spel.

Constant spel

Beiden zijn heel goede darters. Zowel Van Gerwen als Van Barneveld kunnen een extreem hoog gemiddelde halen en dat gedurende een hele partij vasthouden, evenals hoge finishes scoren, 180’s gooien en rake dubbels produceren. Alleen is Van Gerwen veel beter in staat het hoge niveau vast te houden, niet alleen tijdens één partij, maar ook in de daaropvolgende en zelfs binnen een heel toernooi en ook in de maanden daarna. Van Gerwen is gewoon een stuk constanter in zijn spel terwijl het bij Ray van het ene op het andere moment kan veranderen.

Zelfreflectie

Van Gerwen denkt ook niet na over wat hij staat te doen op het podium. Zelfbespiegeling is iets voor na de wedstrijd. In zijn hoofd zit maar een gedachte: “winnen”. Hij laat zich dan ook niet makkelijk afleiden, noch door tegenstanders die rare dingen doen om hem te laten wankelen, noch door zijn eigen twijfels als hij eens wat mist op het bord.

Barney gaat wel staan nadenken over zichzelf als het even niet lekker loopt. Dan twijfelt hij en gaat zich staan afvragen waaraan het ligt – met alle desastreuze gevolgen van dien: wég is de concentratie!

Van Gerwen is daarom favoriet voor het duel op zaterdag. Dat neemt niet weg dat ook hij mindere momenten kent en dat Van Barneveld hele sterke momenten kent en er niemand is die hem kan verslaan – zelfs Michael van Gerwen niet.

Back To Top