Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor dartsweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Kan Raymond van Barneveld zenuwen beteugelen voor WK Darts?

Eerste ronde WK Darts Raymond van Barneveld - Lourence Ilagan

Raymond van Barneveld werd eerder deze week uitgeschakeld op de Grand Slam of Darts. Dat was een enorme tegenvaller voor de vijfvoudig wereldkampioen. Over een maand begint het WK Darts en dat betekent dat Barney een maand de tijd heeft om zich voor te bereiden om goed voor de dag te komen in ‘Ally Pally. Want een zesde wereldtitel staat nog altijd hoog op het verlanglijstje van de Hagenaar…

Van Barneveld hoort nog steeds bij de top van de dartswereld, wint ook regelmatig titels en toernooien. Maar als het de grote titels en toernooien betreft, lukt het de laatste tijd niet zo goed, zoals ook deze week weer.

Waar ging het mis op de Grand Slam of Darts?

Op de Grand Slam of Darts zat Raymond van Barneveld in een groep waar zijn enige tegenstander van formaat Michael Smith was. Hij had makkelijk een ronde verder moeten kunnen komen met relatief eenvoudige winsten op Adam Smith-Neale en Krzysztof Ratajski – maar dat gebeurde niet. Dus waar ging het nou mis tijdens de Grand Slam?

Probleem aanpakken voor WK

Raymond van Barneveld voorspellingen WK Darts 2019 | Getty“Het lijkt erop dat ik faal op toernooien waar punten voor de wereldranglijst te verdienen vallen en op toernooien waar dat niet het geval is, zoals de World Series en de World Cup, ik lekker ontspannen speel”, reflecteerde Van Barneveld tijdens een interview na zijn uitschakeling. “En dat is vreemd. Dat ga ik met mijn management bespreken en kijken hoe we dat aan gaan pakken. Want als ik op deze manier het WK Darts in moet stappen, dan kan ik net zo goed thuisblijven. En dat is niet de bedoeling.”

Druk te hoog voor Raymond van Barneveld

Het lijkt er dus op dat de druk om goed te presteren op de majors te hoog is voor Barney. Daar kunnen wel een aantal redenen voor worden genoemd. Hij heeft een roerig jaar achter de rug met een overval op zijn woning waarbij zijn vrouw Sylvia erg getraumatiseerd raakte. Zoiets werkt door op hoe je in je vel zit. Daarnaast is er het gevecht met suikerziekte, waardoor lichaam en de geest niet altijd optimaal fit zijn.

Concurrentie moordend

Belangrijker is misschien nog dat er binnen het dartsveld de laatste jaren zoveel is veranderd, en het niveau van de topspelers enorm is toegenomen, waardoor de concurrentie tegenwoordig welhaast moordend is. “De Pro Tours zijn uitgegroeid tot ongelofelijke events, negendarters, iedere week andere winnaars, de standaard gaat steeds verder omhoog en er komen steeds meer goede spelers tevoorschijn,” zei Van Barneveld in een interview met Sky Sports.

Doe een voorspelling! Inzetten doe je bij Mr Green

Tegenwoordig meer dan Phil Taylor

Dat er zoveel goede spelers zijn, betekent ook dat de kans om te verliezen groter is. Vroeger had je Phil Taylor. Als die verslagen werd, was de kans om een toernooi te winnen opeens heel groot voor Van Barneveld. Tegenwoordig moet je langs Michael van Gerwen, Gary Anderson, Rob Cross, Michael Smith, en als je die hebt gehad krijg je nog te maken met Peter Wright en verrassingen als Daryl Gurney, James Wade en Mensur Suljovic.

Barney wil winnen

Desondanks heeft Raymond van Barneveld nog steeds dezelfde oude vechtersmentaliteit als vroeger toen het allemaal nog zo eenvoudig was. “Ik kan niet naar een toernooi gaan en gewoon zien wat er gebeurt, ik ben een vijfvoudig wereldkampioen en als ik ga, wil ik winnen! Als ik niet win, vind ik het niet leuk, ik ben een slechte verliezer. Ik weet dat wel, maar ik heb ook weken meegemaakt waar ik op dinsdagavond met mijn thuisploeg verloor en op donderdag opnieuw verloor in de Premier League Darts en dan het hele weekend in Pro Tours, UK Open kwalificatiewedstrijden – vijf nederlagen in een week, dat is hard”, aldus Van Barneveld.

Laatste WK Darts voor Van Barneveld?

Barney heeft nu een maand om een manier te vinden om goed met de druk tijdens het WK Darts om te gaan. Een personal trainer, meditatie: alles om de focus op de juiste plek te krijgen en ontspannen op het podium te staan, is meegenomen. Want als Van Barneveld opnieuw te maken krijgt met een vroegtijdige uitschakeling, zou het komende World Darts Championship in Londen wel eens het laatste kunnen zijn voor de 51-jarige voormalige wereldkampioen.

WK Darts favorieten voorspellen

Wedden op darts? De kansen voor Van Barneveld om het PDC WK darts te winnen, worden niet bepaald hoog ingeschat. Bookmaker Mr Green noteert bijvoorbeeld 51.00. Michael van Gerwen noteert als favoriet 2.30, odds waaraan je eigenlijk al kunt zien dat de bookmakers er rekening mee houden dat er meer kanshebbers zijn. Inzetten op winst Gary Anderson levert 5.00 x je inleg op, gokken op Peter Wright 11.00 x, Michael Smith 17.00 en Rob Cross, de titelverdediger heeft odds van 19.00 staan.

Back To Top