Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor dartsweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Michael van Gerwen kan op EK Darts Cross inhalen op jaarlijst

Grand Slam of Darts 2019: Rob Cross na MvG grootste kanshebber

Michael van Gerwen is al jarenlang ‘s werelds beste darter. Niemand kan die stelling overtuigend betwisten. Zelfs niet door ernaar te wijzen dat de Brabanders nog maar tweemaal wereldkampioen darten is geworden. Tijdens het aanstaande EK Darts kan hij de huidige wereldkampioen Rob Cross op de ranglijst 2018 inhalen.

Rob Cross nummer 1 darts ranglijst 2018

Het WK Darts is zoals het hoort met grote afstand het belangrijkste toernooi op de dartskalender van de bond PDC. Win je dat sfeervolle toernooi in het Ally Pally te Londen, dan hoef je de rest van het jaar niet te vrezen voor je plek op de ranking (ook al vergaart die je inkomsten over de laatste 24 maanden).

Zo kan het dat Rob Cross over 2018 bekeken nog steeds bovenaan staat, terwijl hij op de reguliere Order of Merit (dus over 2 jaar) derde staat. Met dik twee keer minder prijzengeld dan Van Gerwen: 1,6 miljoen versus 7,2 ton.

Doe een voorspelling! Inzetten doe je bij Mr Green

Prestaties Rob Cross vallen tegen

Op de lijst over dit jaar is het verschil inmiddels gereduceerd tot iets meer dan 40.000 pond. De winnaar van het European Championship darts strijkt 100.000 pond op, de nummer twee 40.000. Dus winnen is voor Mighty Mike goed genoeg om dat gat te dichten, ongeacht wat Cross verder doet.

En de prestaties van Cross na die schitterende WK-triomf vallen toch wat tegen. Hij was zo koelbloedig in Alexandra Palace en beleefde vanaf de zomer van 2017 zo’n enorme opmars binnen de PDC, dat het leek alsof hij alleen nog maar beter zou worden.

Weinig zeges van betekenis

Maar vooralsnog was het WK darten zijn piekniveau. Op het UK Open bleef hij in de kwartfinale steken, op het World Matchplay in de achtste finale en op de World Grand Prix in de zestiende finale. Zijn enige finaleplaatsen (en ene titel) kwamen bij de World Series, die buiten Europa plaatsvinden en nog niet echt heel veel status genieten. Ja, in juni won hij nog de PDPA Players Championship Wigan 13, een vloertoernooi waar er tig per jaar van worden gehouden.

Toch blijft hij een gevaarlijke klant. Zijn jaargemiddelde van 98,4 is de vierde beste (Mighty Mike: 101,8), al is het winstpercentage van 69 minder indrukwekkend. Van Gerwen wint 87 procent van zijn potjes dit jaar. Alleen Corey Cadby komt in de buurt (85,8), maar die bouwt dat percentage op bij kleine toernooien.

Michael van Gerwen kan scoren op EK Darts

De Order of Merit gaat zoals gezegd over 2 jaar en niet over 1 kalenderjaar, maar toch zal Van Gerwen heus wel weten dat hij bij het EK darten over Cross heen kan wippen op de jaarlijst. Het is een fijne springplank richting het WK Darts van 2019, dat hij simpelweg moet winnen om geen WK-trauma op te lopen.

Voorspel de winnaar van het EK Darts en meer. Check op wedden op darten de actuele noteringen. 

Back To Top