Sinds begin 2014 staat Michael van Gerwen bovenaan de PDC Order of Merit, de ranglijst van de dartsbond PDC. Niet geheel toevallig pakte de Brabander toen zijn eerste wereldtitel. Hoewel hij nog geen tweede mondiale titel darten won, is Mighty Mike sindsdien onbetwist ’s werelds beste darter.
Ranglijst darts – Michael van Gerwen
De PDC gebruikt de Order of Merit omwille van diverse doeleinden. Ten eerste is elke sport gebaat bij een ranglijst, zodat fans snel kunnen zien wie de toppers zijn, de opkomende talenten en de gevallen helden. Daarnaast wordt de lijst gebruikt om geplaatste spelers aan te wijzen bij evenementen. En bovenal vuurt het darters aan om het beste uit zichzelf te halen, zodat ze kunnen klimmen.
De lijst wordt samengesteld op basis van het verdiende prijzengeld in de afgelopen twee jaar. Uiteraard kunnen bij de belangrijke toernooien, zoals het WK, meer euro’s worden opgestreken dan bij een regionaal evenement in het buurtcafé. Gary Anderson kon begin dit jaar als wereldkampioen 350.000 pond bijschrijven.
Lucratieve darts toernooien
Ook de toernooien World Matchplay, World Grand Prix en Grand Slam of Darts zijn lucratief. De winnaar strijkt een ton aan ponden op. Zelfs verliezers in de eerste paar rondes gaan met een paar duizend tot enkele tientallen duizenden pond naar huis. Vergelijk dat eens met een UK Open Qualifier, waar de hoofdprijs 10.000 pond bedraagt. Wie daar direct wordt uitgeschakeld, ontvangt een pleistertje ter waarde van 250 pond.
Darten is sappelen voor iedereen buiten top 50
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat darts voor de elitespelers een lucratieve bezigheid is. Maar het is sappelen geblazen voor darters die moeite hebben om gemiddeldes van boven de 90 te werpen. Michael van Gerwen voert de Order of Merit aan met 1,2 miljoen pond en Anderson heeft ook niks te klagen met dik 864.000 pond. Phil Taylor, Adrian Lewis en Peter Wright, de rest van de top vijf, heeft in de vorige twee jaar ruim 4 ton pond per persoon opgehaald.
Vanaf de nummer vijftig kantelt het beeld. Jyhan Artut won 41.000 pond aan prijzengeld, per jaar dus nog geen 25.000 euro. Met alle reiskosten en gederfde inkomsten als gevolg van het reizen meegerekend, is darten voor iedereen buiten de top 50 meer een hobby dan een beroep.