Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor dartsweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Finale is brug te ver voor Suljovic tegen Anderson

Gary Anderson

De finale van de World Matchplay Darts is Gary Anderson versus Mensur Suljovic. Voor de Oostenrijker is het de tweede keer, na het Europees Kampioenschap in 2016, dat hij in de eindstrijd van een major staat. Voor Anderson is het gesneden koek: the Flying Scotsman is immers tweevoudig wereldkampioen en pakte eerder dit jaar het UK Open.

De winnaar van de finale ontvangt de Phil Taylor Trophy, die uitgereikt wordt door zijn naamgever. Peter Wright, uitgeschakeld in de halve finale door een niet heel geweldig gooiende Suljovic, zei dat er na de pensionering van Taylor geen “echt grote spelers” meer zijn – een vreemde inschatting gezien de dominantie van Michael van Gerwen. Maar Anderson mogen we toch ook toelaten tot het clubje echt grote darters. Toegegeven, er zijn delen in het seizoen dat hij wat achteloos oogt, maar als de knop op ‘aan’ staat, kan bijna niemand hem bijhouden. Dan gooit hij de vezels uit het treble 20 vakje en juicht de zaal constant om 180’s.

Wat het extra spectaculair maakt is dat Anderson zo snel werpt: pats, pats, pats. Tegen Suljovic kan hij natuurlijk ook zijn drie pijlen per beurt zo vlot achter elkaar loslaten als hij wil, maar het obstakel is dat hij eerst tamelijk lang moet wachten op zijn beurt. Suljovic laat zich totaal niet opjagen en beweegt zich van en naar het podium met het tempo van een omaatje die oversteekt met een rollator.

Anderson is wel per match beter gaan spelen, met hogere gemiddeldes en grotere marges versus de tegenstander. Bij Suljovic was het niveau in de halve finale soms erg zwak en tegen een consistente topper als Anderson, die zelden heel diep onder een moyenne van 100 duikt, kan hij dan al snel tegen een niet in te halen achterstand aankijken.

Anderson kan als derde speler ooit de Triple Crown of darts behalen: het WK, de Premier League of Darts en dus de World Matchplay winnen. Zenuwen spelen geen rol meer bij de 47-jarige goedzak, die vaak aangeeft veel meer uit zijn loopbaan te hebben gehaald dan hij durfde te dromen. Maar hoe zal Suljovic zich houden in het grootste moment van zijn sportleven?

Gary Anderson noteert @1.23 en Mensur Suljovic @4.20. Om te winnen moet je als eerste 18 legs pakken. We tippen dat Suljovic niet met meer zes of meer legs verschil verliest. De +5,5 leg handicap op Suljovic noteert @1.72.

Back To Top