Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor dartsweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Darten: Kans op een Olympische status is gestegen

Players Championship Super Series van start met Barney

Een ontwikkeling in Azië zorgt er vreemd genoeg voor dat de kans op een Olympische status voor darts is toegenomen. De Asian Games heeft namelijk besloten om e-sports (computerspelletjes) in 2018 toe te laten als demonstratiesport. In 2018 al staat e-sports op het programma van de Aziatische Spelen in Jakarta, Indonesië.

Al een paar jaar woedt een debat over de status van de dartssport, zeker nu onze landgenoot Michael van Gerwen de touwtjes stevig in handen heeft en de grootste prijzen verovert. Het frustreert fans van darts, en natuurlijk Mighty Mike zelf, dat sportkoepels met minachting neerkijken op wat ze betitelen als “pijltjesgooien”. Zo werd Van Gerwen ondanks zijn jaloersmakende erelijst in 2016 niet genomineerd voor “Sporter van het Jaar”.

Darten is geen sport

De reden die het vaakst wordt genoemd om darten niet voor vol aan te zien, is dat het geen zware fysieke inspanning vergt. Daar valt over te discussiëren. Partijen, zeker in de latere fases van toernooien, kunnen tamelijk lang duren. De darters lopen heen en weer van de oche naar hun wachtplaats, moeten honderden keren met hun arm zwaaien en staan onder felle, hete televisielampen. Onder die omstandigheden toch je focus behouden is toch ook een vorm van fysieke inspanning?

En kijk nou naar boogschieten en de schietsport, die genieten toch ook een Olympische status? Terwijl de deelnemers daar ook niet hoeven te rennen, springen of op een andere manier hun fysieke grenzen te testen. En laten we dan maar zwijgen over ruiters, die het zware werk laten doen door hun paard.

Darts en e-sports interessant voor Spelen

Gokken op darts GettyNee, het gaat bij darts meer om de reputatie. Om de dikke buiken, om de kroegsfeer, om de joligheid van het publiek. Terwijl bij e-sports de jonge game-fanaten vaak wel slanke, fysiek getrainde, frisse jongeren zijn. Bovendien heeft Asian Games een partnership gesloten met de internetgigant AliBaba, dat een e-commerceplatform ontwikkelt waarop Olympische producten verkocht zullen worden. En e-sports leent zich daar uitstekend voor: een console of een game verkopen is heel wat lucratiever dan een voetbalbroek.

De markt voor e-sports zal in 2019 naar verwachting een omvang hebben van over de 1 miljard dollar. Ook voor de Olympische Spelen is het interessant om zich daar mee te associëren. En zeg nou zelf, als eind 2016 zelfs chearleading een Olympische status kreeg, waarom dan niet ook e-sports en darts?

Wedden op darts

Darters reizen constant de wereld en vooral Europa over om aan de groeiende vraag naar toptoernooien te voldoen.

Dit weekend strijkt het circus neer in Oostenrijk voor het Austrian Open. Michael van Gerwen is de favoriet @1.53, gevolgd door Peter Wright @5.00 en thuisspeler Mensur Suljovic op 19.00. Lees ook: wedden op darten.

Back To Top